Sık Sorulan Sorular

STAJ

Mühendislik eğitiminin önemli bir bölümünü oluşturan yaz stajlarında; teorik ve deneysel uygulama alanlarında bilgi sahibi olan öğrencilerin, iş yaşamıyla ve gerçek üretim koşullarıyla tanışmaları hedeflenmektedir.
Marmara Üniversitesi “Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” gereği, Teknoloji Fakültesi öğrencilerinin öğrenim süresince yapmakla yükümlü oldukları staj çalışmalarının ilkelerini, uygulama ve değerlendirme kurallarını kapsar.
Staj yönergesi çerçevesinde özel veya kamu kuruluşlarında toplam 72 iş günü staj yapılması zorunludur.
Staj raporları, bu kılavuz ve eklerine uygun biçimde hazırlanır. Bu koşullara uygun olmayan raporlar değerlendirmeye alınmaz ve öğrencinin stajı başarısız sayılır. Raporların hazırlanmasında staj yönergesinde belirtilen yazı formatı ve A4 ebadında beyaz kağıt kullanılmalıdır. MAM 300 ve MAM 400 staj raporları EK-6, EK-7 ve en sonunda EK-8 belirtilen örneklere uygun olarak hazırlanmalıdır. Staj raporu spiral ciltli olarak sunulur. Rapor, cd ile birlikte sunulmalıdır.

MAM 4000 Stajı kapsamında staj yapılan yerlere göre staj içeriğinin yer aldığı, MAM 4000 Stajı Örnek Raporunun 2. Bölümleri staj yapılan farklı yerler için ayrı ayrı hazırlanmalıdır. Aşağıda belirtilen staj yerlerine göre örnek içerikler EK-7’da belirtilmiştir.   — Fabrika ve Atölyede staj yapan öğrenciler için,   — Enerji Üretim Tesislerinde staj yapan öğrenciler için,   — Tasarım ve Proje Bürolarında staj yapan öğrenciler için.

Bu stajın amacı, gerçek hayatta bir fabrikada veya işletmede üretimin bütün safhalarını incelemek, üretim ve üretimden sonra yararlanılan yardımcı sistemleri tanımak, söz konusu kurumu veya kurumun yönetimi hakkında bilgi edinmek, karşılaşılan problemler ile çözüm yollarını gözlemlemek ve ilk altı yarıyılda öğrenilen derslerin gerçek hayattaki uygulamalarını görmektir.

MAM 4000 stajı üretim ve projelendirme yerlerinde ürünlerin tasarımını, projelendirilmesini, işletmenin organizasyonunu ve yönetiminin incelendiği bir stajdır. Bu stajda, işletmedeki (fabrikalar, enerji üretim tesisleri, projelendirme büroları, vb.) iş güvenliği, uygulanan kalite kontrol sistemleri, üretim planlama ve kontrolü, işletmedeki enerji sistemleri ve dağıtımları (ısı, elektrik), işletmenin yönetimi, organizasyonu, bakım ve onarım birimleri, bilgisayar destekli tasarım ve üretim (CAD-CAM) teknikleri ve varsa AR-GE bölümü detaylı olarak incelenmelidir.

MAM 3000 Stajı içeriği, MAM 300 Stajı Örnek Raporunda (EK.6) verilmiştir.

Bu stajın amacı, ilk dört yarıyılda verilen derslerin oluşturduğu bilgi birikiminin imalat ve üretim işletmelerinde gelişmesini sağlamak, izleyen yarıyıllarda alınacak dersler için ön hazırlık yapmak, öğrencileri, özellikle söz konusu işletmelerde, Makine Mühendislerinin yaptıkları ve yapabilecekleri işlerle tanıştırmaktır. Buradaki bakış açısı; bir işletmedeki üretimin, imalat yöntemlerinin ve üretime yardımcı birimlerin mümkün olduğunca ayrıntılı olarak gözlenmesi olmalıdır.

MAM 3000 stajı, üretim teknolojilerini ve üretime yardımcı birimleri inceleyen bir stajdır. Bu stajda, bir fabrika veya işletmenin, imalat veya montaj hattındaki üretim süreci, üretim teknikleri tornalama, delme, frezeleme, taşlama, planyalama, CNC tezgâhlarının kullanımı, kaynak teknikleri, ısıl ve döküm işlemleri, kullanılan ölçü aletleri, havalandırma, klima, taşıma sistemleri (forkliftler, vinçler, üretim bantları), üretimde kullanılan malzemeler, iş güvenliği, üretimde kullanılan tezgahların özellikleri, otomatik kontrol ve robot sistemleri, uçak teknolojisi, tekstil endüstrisi ve makineleri, hassas cihazlar (ölçme cihazları, tıbbi cihazlar vb.), çeşitli ev alet ve makineleri (buzdolabı, çamaşır makinesi vb.), tarım alet ve makineleri üretimi ve tasarımı vb. konular incelenmeli, stajyerlerin üretim aşamalarında aktif olarak yer alarak katkıda bulunmaları sağlanmalı ve bu işletmelerde makine mühendislerinin yapabilecekleri görevler konusunda görüş ve düşünceler belirtilmelidir.

Öğrenciler, bölüm staj komisyonluğunca önerilerek ilan edilen iş yerlerinin kontenjanları dahilinde yaptıkları seçimin veya kendi bulacakları staj yerinin bölüm başkanlığınca onaylanmasını müteakip (dilekçe ile başvuruyla, EK-1) iş yerlerine hitaben yazılmış resmi bir yazı ile, iş yerince doldurulacak boş staj değerlendirme formunu bölüm sekreterliğine doldurarak teslim ederler. (EK-4, EK-5). Staj sürecinde izlenecek yol, bir akış şeması biçiminde gösterilmiştir.
Staj yapacak öğrencilerin, çalışacakları iş yerlerinde, her şeyden önce iş yaşamını tanımaları, bunun için de söz konusu işyerlerinde, o işyerinin tüm koşul ve kurallarına uyarak, bir işçi gibi çalışmaları beklenir. Belirli büyüklükte kurumsal bir kimliği bulunmayan, sadece pazarlamaya yönelik, proje, tasarım, üretim, araştırma işlev ve olanaklarından en az biri bulunmayan iş yerleri, staj için uygun görülmez ve onaylanmaz. Makine mühendisliği mesleği ve disiplinleri ile ilgisi bulunmayan, fiili çalışma içermeyen, yalnızca kurs niteliğinde bulunan çalışmalar staj sayılmaz ve onaylanmaz. MAM 300 ve MAM 400 staj yerleri belirlenirken, bu kılavuzun EK-6 ve EK-7 maddelerinde verilerin örnek rapor içeriklerini sağlayabilecek işletmeler olmasına özen gösterilmelidir.
Yapılacak olan stajlardan ilki MAM 300 olup, 4 yarıyıl ders alındıktan sonra, ikincisi ise, MAM 400 olup 6 yarıyıl ders alındıktan sonra yapılır. MAM 300 stajını başarı ile tamamlamayan öğrenci MAM 400 stajını yapamaz.
Bunlar üniversite dışında kurum ve kurumlarda, her biri en az 36 iş günü süreli olmak üzere yapılacak olan stajlardır.
Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri, öğrenim süreleri boyunca 2 ayrı staj yapmakla yükümlüdürler.
Rapor ekinde verilecek çizim ve şemalar Teknik Resim kurallarına uygun olmalıdır.
Yazımda Times New Roman (12 punto) yazı tipi kullanılmalıdır. Çizelge içleri yazılırken en fazla 12, en az 8 punto kullanılabilir. Yazımda noktalama işaretlerinden sonra bir vuruşluk ara verilmelidir. Yazımda, her sayfanın üst ve sol kenarlarında 4.0 cm, alt ve sağ kenarlarda 2.5 cm boşluk bırakılmalıdır. Rapor yazımında bütün satırlar sol kenar boşluğun bitiminden başlamalıdır ve yazı her iki tarafa dayalı olarak yazılmalıdır. Paragraf başı içeriden başlamamalıdır. Yazımda tek satır aralığı kullanılmalıdır. Şekillerin ve çizelgelerin açıklamaları ile alıntılar, dipnotlar ve kaynak listesinin yazımında tek satır aralığı kullanılmalıdır. Bölüm başlıkları ve alt bölüm başlıklar ile bunları izleyen ilk paragraf arasında ve iki paragraf arasında bir satır aralığı boşluk bırakılmalıdır. Bölümlerin yazımına daima yeni bir sayfadan başlanmalıdır.
Hayır, Staj Raporları, bilgisayar ortamında hazırlanmalı ve kağıdın yalnızca bir yüzüne çıktı alınmalıdır.
Her bölümün başlığı büyük harflerle ve sola dayalı olarak yazılacaktır. Alt başlıklar ise her kelimesi büyük harfle başlamak üzere küçük harflerle altı çizgili olarak yazılacaktır. Her bölümün ilk sayfasında kurum yöneticisinin imzası ve kurumun resmi mührü bulunmalıdır.
Hayır, Staj raporu günü gününe staj yapılan yerde doldurulur. Sayfalar kurumun yetkili mühendisine veya teknik öğretmenine onaylatılmalıdır. Her sayfanın alt kısmında onaylayan kişinin imzası ve kaşesi yer almalıdır.
Staj raporunda, her staj yapılan gün için en az bir sayfa doldurulmalıdır.
Staj raporu staj süresince yapılan iş ve çalışılan işyeri hakkında teorik ve pratik genel bilgileri kapsamalıdır. Staj yapılan fabrikaya özgü tanımlamaları ve üretim işlemlerini içermelidir.
Staj raporları, staj bitiminden sonra en geç 30 gün içinde (staj bitimini izleyen yarıyılın 2. haftasını geçmeyecek şekilde) bölüm başkanlığına teslim edilir.
Staj raporunu süresi içinde bölüm başkanlığına teslim etmeyen öğrencilerin staj çalışmaları geçersiz ve başarısız sayılır.
Her öğrenci, yaptığı staj ile ilgili olarak, staj kılavuzunda belirtilen biçim ve içerikteki bir staj raporunu hazırlamak ve bölüm başkanlığına teslim etmekle yükümlüdür.
Öğrenci, staja başlarken "Staj Değerlendirme Formu"nu Kurum yetkilisine vermek ve staj bitiminde bu formun kurum yetkilileri tarafından "taahhütlü" posta ile GİZLİ olarak Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesinin ilgili Bölümünün Staj Komisyonu Başkanlığı adresine gönderilmesini ya da ağzı kapalı ve imzalı zarf içinde elden teslimini sağlamakla yükümlüdür. Staj değerlendirme formunda firma ile ilgili kısımlar işyerince mutlaka doldurulmalı ve onaylanmalıdır.
Öğrencilerin staj çalışmalarını düzenlemek ve yürütmek üzere Bölüm Başkanlığı’ndan görevlendirilen bir başkan ve iki üye ile üç öğretim elemanından oluşarak öğrencilerin yapacakları stajları planlar, uygulamaya koyar, denetler ve değerlendirir.
Hayır, iki yıl Bölüm Başkanlığı tarafından muhafaza edilir.
Yatay geçiş öncesi staj çalışmalarının geçerli sayılıp sayılmayacağı; öğrenci başvurusu-staj komisyonun uygun görüşü ve Bölüm Başkanlığı onayı ile karara bağlanır.
Sonuçların ilanından itibaren beş iş günü içinde ilgili bölüm başkanlığına dilekçesini sunarak itiraz edebilir.
Başarılı, Kısmen Başarılı veya Başarısız şeklinde olmaktadır.   Kısmen Başarılı ise eksik kalan günler aynı staj tipinde yapılarak tekrarlanır.   Başarısız durumunda ise tamamen aynı staj tekrarlanır.
Bölüm Staj Panosundan ve Bölüm İnternet Sitesinden ilan edilir.
Raporun teslim edilmesinden en geç 30 gün sonra ilan edilir.
Birbirine benzeyen, aynı konuları içeren, kopya izlenimi veren ve ders kitaplarındaki bilgilerden oluşan staj raporunu hazırlayan öğrencilerin stajları, Staj Değerlendirme Formlarına bakılmaksızın tamamen reddedilir. Staj Değerlendirme Formunda başarı durumu zayıf, devam durumu yetersiz olan hiçbir öğrenci mazeret kabul edilmeksizin başarısız sayılır ve stajı reddedilir. Staj Değerlendirme Formu, Komisyon’a ulaştırılmazsa staj kabul edilmez. Staj Raporu incelenmesi sonucunda staj evrakında ve belgelerinde tahribat yapan veya staj yerine devam etmediği halde staj raporu düzenleyip teslim ettiği belirlenen öğrenciler hakkında, YÖK Öğrenci Disiplin Yönetmeliği çerçevesinde soruşturma açılır.
Komisyon, staj raporunu yeterli olmadığı hükmüne varır ise; raporun düzeltilmesini veya yeniden yazılmasını isteyebilir. Dikkat edilmesi gereken husus ise düzeltme alan öğrenci, verilen tarihe kadar kesinlikle raporunu teslim etmesi gerekmektedir yoksa stajı otomatik olarak düşer ve staj yapılmamıştır sayılır.
Görevlendirilen üniversite öğretim elemanı, iş yerinde öğrenciyi denetleyebilir.
Komisyon, stajın kabulüne/ bir bölümünün veya tamamının reddine de karar verme yetkisine sahiptir.   Gerekli görüldüğü takdirde, pratik çalışmalar hakkında öğrenci yazılı veya sözlü mülakata alınabilir.
Staj Değerlendirme Formu ve Staj Raporu; içerikteki bilgi, belge, hazırlanımı, gerekli halde yapılan kontrol ve iş yeri sorumluları ile yapılan mülakat sonucu göz önüne alınarak Staj Komisyonu tarafından incelenir.
Öğrencinin staj çalışmaları iş yeri ve Staj Komisyonu tarafından ayrı ayrı değerlendirilir.
Üniversite, staj yapan öğrencilere bir ücret ödemekle yükümlü değildir. Öğrencilerin staj yaptıkları kurum ile aralarındaki mali ilişkiler, hiçbir biçimde Üniversite’ye yükümlülük getirmez. Ayrıca maaş gibi bir durum iş yeri insiyatifindedir.
Staj süresinin %10’unu aşmamalıdır ve hemen stajın planlandığı günlerin akabinde eksik günleri tamamlayarak staj raporunda da belirtir. Sağlık raporu alınmadıkça hastalık nedeni ile devamsızlık yapılamaz. Staj süresi izin alınan süre kadar uzatılmalıdır.
Stajyer öğrenciler, staj yaptıkları kurumların mevzuatlarına, çalışma koşullarına, disiplin ve iş emniyetine ilişkin kurallarına uymak zorundadırlar. Grev, gösteri yürüyüş veya iş yavaşlatma eylemlerinde bulunulamaz.
Bölüm internet sayfasından ilgili bölümde “Staj Kılavuzu” başlığı altından ulaşılabilir veya öğrenci-staj menüsünden ulaşılabilir.
Staj komisyonunun onayı olmadan başlanan stajlar kesinlikle geçerli olmayacaktır.
Öğrencilerin başvurusu, staj komisyonu tarafından incelenerek ve gerektiğinde staj yeriyle ilgili detaylar istenerek stajın o kurumda yapılıp yapılamayacağına karar verilir.   Öğrenciler, stajlarına staj komisyonundan onay aldıktan sonra başlayabilirler.

EK-1, EK-2, EK-3,... Formlarının, Evraklarının, Kimlik Fotokopilerinin veya Fotoğraflarının belirtilen tarih aralığında Bölüm Başkanlığı'na teslim edilmesi gerekmektedir.

Dört mevsim her zaman; bire-bir firmalarla görüşerek, firmaların kendi internet sitelerinde açık pozisyon&stajyer bölümlerini takip ederek,  eleman arama internet sitelerinden (kariyer.net, secretcv.com, globalcv.com, işkur.com, yenibiris.com gibi) açılan stajyer ilanlarına firmaların ilgili departmanlarının veya genel iletişimin e-posta adreslerine uygun bir üslup ve özgeçmişleri ile başvurmaları faydalı olur.   Bu sürecin genelde staj dönemleri olan yaz ve kış staj dönemlerinden 5-6 ay öncesinden başlamasında yarar vardır.
Bölümü ile ilgili faaliyet gösteren ve yine bölümüyle ilgili en az bir mühendis veya teknik öğretmen bulunan yurtiçi veya yurtdışındaki bir endüstri kurumunda yapılması zorunludur.
Staj yapılacak kurum, öğrencinin stajı ile ilgili konularda üretim yapılan veya teknik hizmet verilen bir yer olmalıdır. Sadece pazarlama ve satış yapılan yerlerde staj yapılamaz.
Bulunan yerin uygunluğu staj komisyonları tarafından verilen onay ile kesinlik kazanır.
Bölüm Yönergeleri’ ne uygun staj yerinin bulunma yükümlülüğünü öğrenciye aittir. Ancak bölümler, öğrencilerin istenilen nitelikte staj yeri bulabilmelerini kolaylaştırmaları için iş yerleri nezdinde gerekli temas ve girişimde bulunurlar.
Staj II’de ise; öğrencinin kurumsal yapılar ile tanışarak kurumsal yapılanmanın önemini kavraması ve böylesi bir ortamda fiilen görev alarak, iş ve meslek yaşamına ilişkin gözlemlerde bulunup deneyimler kazanması beklenmektedir.
Bu aşamada öğrencinin iş yaşamı ile tanışması, üretim (hizmet) tesislerinin ve atölye (laboratuvar) çalışmalarının doğal ortamlarında fiilen görev alarak, iş disiplininin gereklerini öğrenmesi ve bu disipline uyum sağlanması beklenmektedir.
25 Yaş altı veya bakılmakla yükümlü olunan kişi olmasa bile(Yani 25 yaş üstü veya çalışıyor durumları) staj yapacak öğrencilerin, sigorta işlemlerinin yapılabilmesi için kendilerinden istenen belgeleri eksiksiz olarak teslim etmeleri gerekmektedir.
Bu durumdaki tüm öğrencilerin Bölüm Başkanlığı’na hitaben yazılmış, durumlarını anlatır bir dilekçe ve dilekçeye ekledikleri ilgili döneme ait danışman imzalı ders kayıt formunun fotokopisini, ders-çıkar haftasını takip eden hafta içinde bölüme vermeleri gerekmektedir.
Akademik takvimdeki ders ve sınav dönemi ile 18 günün yetmediği kış ve yaz tatillerinde.(Yani staj yapılacaksa minimum 18 iş günü zaman gerekmektedir.)
Pazar günleri ve resmi tatillerde.
Eğer topyekün tüm çalışanlar birlikte en az 8 saatlik çalışma içerisinde bulunuyorlarsa haftalık 6. Staj günü olarak kabul görür.
Bir staj iş günü en az 8 saatlik fiziksel ve zihinsel çalışma gerektirir.
Staj süresi bir işyerinde 18 iş gününden daha az ve 36 iş gününden daha fazla olamaz.
Öğrencilerin staja başlayabilmesi için en az 4 yarıyıl eğitim görmüş olmaları gerekmektedir.
Staj I ve Staj II olmak üzere iki aşamalıdır.
Staj yönergesi çerçevesinde özel veya kamu kuruluşlarında toplam 72 iş günü staj yapılması zorunludur.
Marmara Üniversitesi “Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” gereği, Teknoloji Fakültesi öğrencilerinin öğrenim süresince yapmakla yükümlü oldukları staj çalışmalarının ilkelerini, uygulama ve değerlendirme kurallarını kapsar.
Mühendislik eğitiminin önemli bir bölümünü oluşturan yaz stajlarında; teorik ve deneysel uygulama alanlarında bilgi sahibi olan öğrencilerin, iş yaşamıyla ve gerçek üretim koşullarıyla tanışmaları hedeflenmektedir.
Kesinlikle yönerge ve kılavuzların tam olarak incelenmesi zorunludur.Bu soruların cevapları, yönergeler esas alınarak hazırlanmıştır ancak cevapların kesinlikle bir hükmü olmamakla birlikte tavsiye niteliğindedir.

HIZLI ERİŞİM