Sık Sorulan Sorular

BİTİRME PROJESİ

Yarıyıl Sonu Sınavı Bitirme Projesi-I Yarıyıl İçi Değerlendirme Notu= Ara Raporların aritmetik ortalaması (AR_1+AR_2+AR_3+AR_4+AR_5+AR_6)/6 Bitirme Projesi-I  Yarıyıl Sonu Değerlendirme Notu= (Yarıyıl Sonu Raporu+Bitirme Projesi-I Yarıyıl Sonu Sunumu)/2 Bitirme Projesi I Başarı Notu= (Yarıyıl İçi Değerlendirme Notu+Yarıyıl Sonu Değerlendirme Notu)/2 Geçebilmek için "Bitirme Projesi I Başarı Notu>50 olmak zorundadır.   Yıl Sonu Sınavı Bitirme Projesi-II Yarıyıl İçi Değerlendirme Notu= Ara Raporların aritmetik ortalaması (AR_1+AR_2+AR_3+AR_4+AR_5+AR_6)/6 Bitirme Projesi-II  Yarıyıl Sonu Değerlendirme Notu= (Yarıyıl Sonu Raporu+Bitirme Projesi-I Yarıyıl Sonu Sunumu)/2 Bitirme Projesi II Başarı Notu= (Yarıyıl İçi Değerlendirme Notu+Yarıyıl Sonu Değerlendirme Notu)/2 Geçebilmek için "Bitirme Projesi II Başarı Notu>50 olmak zorundadır.
Bitirme projesi sınavlarına, belirtilen tarihlerde girememiş öğrenciye mazeretinin Dekanlıkça kabul edilmesi durumunda mazeret sınavı yapılır.
Bitirme projesinden başarısız olan öğrenci, Danışmanın önerisi doğrultusunda ve Bölüm Başkanlığının onayı dahilinde isterse yeniden başarısız olduğu konuda aynı bitirme projesini tekrar hazırlayabilir ya da Danışmanın önereceği yeni bir konuda bitirme projesi alabilir. Ancak, başarısız olunan konuda bitirme projesi tekrar aynı danışman ile çalışıldığında, öğrenci bir yarıyıl sonra bitirme projesini tamamlayabilir. Şayet bitirme projesinden başarısız olan öğrenci, danışman ya da bitirme projesi konu değişikliğine giderse iki yarıyıl sonra bitirme projesini tamamlayabilir.
Jüri üyeleri tarafından bitirme projesinde düzeltme istenirse, iki hafta içerisinde öğrenci, istenilen düzeltmeleri yaptıktan sonra danışmanına ve aynı jüri üyelerine düzeltilmiş bitirme projesinin kopyasını yazılı olarak tekrar sunar. Düzeltilmiş bitirme projesi, danışman onayı alındıktan sonra bölüm başkanlığına teslim edilir. Şayet öğrenci düzeltilmiş bitirme projesini istenilen takvimde teslim etmez ise veya istenilen düzletmeleri yerine getirmemiş ise Bitirme Projesi başarısız kabul edilir ve sonraki akademik takvimde öğrenci bitirme projesini tekrar almak zorundadır.
Bitirme Projesi değerlendirmeleri 100 tam puan üzerinden yapılır. Verilen başarı notları Doğrudan Dönüşüm Sistemi (DDS) kullanılarak harfli başarı notuna dönüştürülür. Başarı notları 50 puan veya üzeri olan öğrenci Bitirme Projesinden başarılı kabul edilir.

Bitirme Projesi yarıyıl içi değerlendirme notu; 8 inci yarıyıl süresince hazırlanan raporların değerlendirme notlarının ortalamasından oluşur. Bitirme Projesi yarıyıl sonu değerlendirme notu; yarıyıl sonu raporu değerlendirme notunun %50’si ile yarıyıl sonu sunumu değerlendirme notunun %50’sinin toplamından oluşur. Bitirme Projesi başarı notu; Bitirme Projesi yarıyıl içi değerlendirme notunun %50’si ile Bitirme Projesi yarıyıl sonu değerlendirme notunun %50’sinin toplamından oluşur.

Bitirme Projesi değerlendirmesi; 8 inci yarıyıl süresince hazırlanan ara raporların, yıl sonunda hazırlanan ve tek yarıyıl süresince yapılan çalışmaları içeren Bitirme Projesi Raporunun ve yıl sonunda izleme komisyonuna yapılan sunumun değerlendirilmesinden oluşur.

Ara raporların değerlendirme notlarının belirlenmesinde; öğrencinin bitirme projesi çalışmalarına olan devamı (yoklama), grup çalışması varsa bu gruptaki çalışmalara olan katılımı, katkısı ve uyumu ile birlikte yazılan raporların içeriği dikkate alınır.
Sözlü sınavlarda sunum şekli, kullanılan görsel teknikler ve konuşma kabiliyeti yanında varsa bitirme projesinin uygulamasına ait materyal veya geliştirilmiş cihaz, makine, donanım vs. jüri üyeleri tarafından değerlendirilir.
Öğrencinin çalıştığı konuya vakıf olduğunu danışmanın ve jüri üyelerinin sorduğu sorulara yanıtları ile göstermesi gerekir.   Ayrıca; sözlü sınavlar herkese açık olup sınavlara tüm öğretim elemanları ve öğrencilerin katılımı mümkündür.
Sözlü sınavlarda; öğrenci bitirme projesi çalışmasını 15 dakikada sunar. Soru-yanıt, eleştiri ve öneriler için ise 15 dakika süre verilir.
Eğitim-Öğretim Programında Bitirme Projesi I ve II olarak yer alan Bitirme Projesinin değerlendirilmesi ayrı ayrı iki aşamada yapılır (Bkz. EK1 Bitirme Projesinin Başarı Notunun Hesaplanması):   a) Yarıyıl Sonu Sınavıyla yapılan Bitirme Projesi I Yarıyıl Sonu Değerlendirmesi,   b) Yıl Sonu Sınavıyla yapılan Bitirme Projesi II Yılsonu Değerlendirmesi.
Öğrenci yıl boyunca gerçekleştirilen çalışmaları içeren Bitirme Projesi Raporunu, “Bitirme Projesi Kılavuzu”nda belirlenen esaslar çerçevesinde hazırlar ve en geç 8 inci yarıyılın son haftasında bölüm başkanlığına teslim eder. Bitirme projesi, kapak sayfalarının danışman tarafından imzalamasıyla teslim edilir. Bitirme Projesi Raporu 3 basılı ciltsiz kopya ve CD’e kaydedilmiş olarak teslim edilir.
Evet, güz yarıyılı sonunda öğrenci tarafından, yarıyıl boyunca gerçekleştirilen çalışmaları içeren Yarıyıl Sonu Raporu hazırlanır ve izleme komisyonuna sunulur. Yarıyıl Sonu Raporu, “Bitirme Projesi Kılavuzu”nda belirtilen esaslar çerçevesinde hazırlanır.
Ara raporlar “Bitirme Projesi Kılavuzu”nda belirtilen esaslar çerçevesinde hazırlanır.
Öğrenci iki haftada bir olmak üzere her bir yarıyıl süresince 6 ara rapor hazırlar ve bitirme projesi danışmanına sunar. Ara raporlar rapor döneminde gerçekleştirilen çalışmaları, karşılaşılan sorunları çözüm önerilerini ve yapılması planlanan çalışmaları içerir.
Bitirme projesinin amaçları belirlenmiş ve bu amaçlar doğrultusunda tasarlanmış olmalıdır, Çalışma belirlenen amaçlar doğrultusunda incelenmelidir, Çalışmada kullanılan materyaller ve uygulanan yöntemler doğru seçilmiş olmalıdır, Çalışmanın bulgu ve sonuçları mevcut kaynaklar ile yorumlanmalı ve tartışılmalıdır, Konu ile ilgili incelenen kaynaklar konuyu yansıtmalı ve yeterli olmalıdır.
Öğrenci 7 nci yarıyılda almış olduğu bitirme projesini, isterse “İşyeri Eğitimi” ni yaptığı kuruluşta uygulamalı olarak yapabilir. Bu durumda, en az lisans mezunu olan işyeri yetkilisi izleme komisyonunda bulunabilir.
Danışman, bitirme projesinin tüm aşamalarında öğrenciye yol gösterir, bitirme projesi konusu ile ilgili kaynaklara nasıl ulaşılacağını ve nasıl değerlendireceğini öğretir. Projenin gerçekleştirilmesinde öğrencinin karşılaştığı sorunları aşmasında yardımcı olur. Projenin planlı bir şekilde gerçekleştirilmesi için öğrenciyi yönlendirir. Bitirme projesi raporlarının yazımında aktif olarak yer alır. Bitirme projesi hazırlanması süresince öğrenci ile haftada bir kez görüşerek bitirme projesi çalışmasını takip eder.
Bitirme projesi çalışmaları, danışman öğretim üyesi ve öğrenci veya öğrenci gurubu tarafından programlanır ve her hafta ders saatinde yapılan çalışmalar ile yürütülür.
Öğrenci, Bitirme Projesi I ve II ders kayıtlarını 7 nci ve 8 inci yarıyılın ders kayıt haftası içerisinde yapar.
Öğrencilerin bitirme projesi konuları ve danışmanları, bahar yarıyılının (6. yarıyıl) en geç son haftasına kadar bölüm başkanlığı tarafından ilan edilir.
Öğrenciler, bitirme projesi yapmak istedikleri konuyu ve danışmanını seçmek için üçüncü sınıfın bahar dönemi içerisinde Bitirme Projesi Başvuru Formu ile bölüm başkanlıklarına müracaat ederler.
Evet, yalnız öğrenci, bireysel olarak alanı ile ilgili bir konuda bitirme projesi önerisini Bölüm Başkanlığına yapabilir. Önerilen konunun Bölüm Başkanlığınca uygun görülmesi ve bir öğretim üyesi tarafından danışmanlığının kabul edilmesi gerekir.
Bölüm Başkanlığı kurum içi veya kurum dışı paydaşlardan gelen ve uygun gördüğü bitirme projesi önerilerini de değerlendirir.   Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) gibi sektörel belli alanlarda Bitirme Proje Konuları açıklanan yerlerde veya bazı Mesleki Kuruluşlar'ın Paydaşları olan firmalarla birlikte yapılması da mümkündür ve öğrenciye tavsiye edilir.   Tübitak gibi maddi teşvik veren kuruluşların başvuru süreçleri takip edilmesi önerilir.   Bitirme Projesi yarışmaları düzenlenen kurumlara, müracaat edilerek; hazırlanan Bitirme Projesi'nin yarışmaya sokulması tavsiye edilir.
Bölüm Başkanlığı, her eğitim-öğretim yılında öğretim üyeleri tarafından yürütülecek bitirme projesi konularını bahar dönemi içerisinde 3 ncü sınıf öğrencilerine bir sonraki yılda hazırlayacakları bitirme projesi konuları olarak ilan eder.
Bölüm başkanlığı, Bitirme Projesi konularının bölümün program çıktılarıyla uyumlu olması için öğretim üyelerini yönlendirir. Aynı zamanda, endüstrinin güncel sorunlarına yönelik disiplinler arası bitirme projesi konularının yaptırılmasını teşvik eder.
Bitirme projesi bireysel veya grup olarak hazırlanabilir. Bitirme Projesi grup olarak hazırlanacak ise bitirme projesi grubunda yer alacak öğrenci sayısı üçü (3) geçemez.
Fakülteden mezun olacak her öğrenci Bitirme Projesi hazırlamakla ve başarmakla yükümlüdür.
Bitirme projesi, Bölümlerinin eğitim-öğretim programında 7 nci yarıyılda Bitirme Projesi I ve 8 inci yarıyılda Bitirme Projesi II olarak yer alır.
Bitirme projesi, öğrencinin öğrenimi ile ilgili bir konuda bilgiye ulaşarak ve bilgiyi kullanarak literatür derlemesi veya bir araştırma konusunda uygulama yaparak bir proje hazırlayabilme ve vardığı sonuçları bilimsel bir şekilde ifade edebilme yeteneğini kazanması ve mühendislik yeteneklerinin gelişmelerinin sağlanması amacıyla yapılan teorik ve/veya uygulamalı çalışmalardır.
Bu Yönerge, Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi dördüncü sınıf öğrencilerinin hazırlayacakları bitirme projesi ile ilgili kural ve esasları kapsar.   Ancak bitirme projesi hazırlıkları son sınıfa geçilmeden önceki yarıyıldan itibaren başlamaktadır.
Bu Yönergenin amacı, Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi öğrencilerinin eğitim-öğretim programında yer alan bitirme projesi ile ilgili kural ve esasların belirlenmesi ve düzenlenmesidir.
Kesinlikle yonerge ve kilavuzlarin tam olarak incelenmesi zorunludur. Bu sorularin cevaplari yonergeler essas alinarak hazırlanmıştır ancak cevapların kesinlikle bir hükmü olmamakla birlikte tavsiye niteliğindedir.

HIZLI ERİŞİM